top of page
Abstract Background
Post: Blog2_Post

Bambu Ev Nasıl Korunur: Termit İçin En İyi Bakım Nedir?

Bambu, bir ev yapmak için nispeten ucuz ve güzel bir malzemedir. Ancak bu, ömür boyu devam etmek istediğiniz kalıcı bir yapı için uygun bir seçenek midir?


Ahşap gibi görünmesine ve hissetmesine rağmen bambunun aslında ot ailesine ait olduğunu unutmayın. Ağaçlardan gelen normal ahşap ile karşılaştırıldığında farklı özelliklere sahiptir. Bu nedenle, bambu dışarıdan ne kadar sert görünürse görünsün, içi gerçekten çok farklıdır.


Bir gövdeye sahip olmak yerine, bambu uzun saplara, ince dallara ve küçük yapraklara sahiptir.


Bambu, sadece 3-6 yıl içinde hasat ve kullanıma hazır saplarla ağaçlardan çok daha hızlı büyür. Bitkiler çok fazla bakım gerektirmez ve aslında birkaç ay sonra ortaya çıkan ve büyüyen yeni sürgünlerle sürekli büyür.


Bambu Ev İnşaatı İçin Uygun mu?

Bambu sapları nişasta bakımından zengindir ve çok düşük toksinlere veya doğal kimyasallara sahiptir. Bu nedenle, bir ev inşa etmek için harika bir seçim olsa da, inşaattan önce bambu işlenmezse evin kendisi uzun sürmez.


Kutupların/gövdelerin içindeki nişastalar, çok çeşitli böcekleri, mantarları, küfleri, termitleri ve ağaç delici böcekleri çeker.


Bambu malzemelerinin çoğu, elementlere maruz kaldığında yalnızca 2 yıl veya işlenmemiş ancak güneş veya yağmurdan etkilenmeyen alanlarda kullanıldığında 7 yıla kadar dayanır.

Bambu, kendi içinde ev yapımı için harika görünüyor ve aslında benzersiz tasarımlara sahip güzel evlere yol açabilir. Ancak tasarımlar, uygun tedavi ve bakım olmadan kısa sürede parçalanabilir ve dağılabilir.


Ayrıca, bambu kuruduktan sonra kolayca büzülebilir ve formunun çoğunu kaybedebilir, ancak kuruyken binada kullanımı zordur, çünkü bu onu daha fazla çatlamaya eğilimli hale getirir.


Bambu Koruma ve Bakımının Önemi

Bambu evler gerçekten güzel görünüyor, ancak uygun tedavi olmadan, evinizi sadece tekrar tekrar yeniden yapmış olacaksınız.


Bu nedenle, güzel bir bambu evde yaşamak istiyor ancak evinizi birkaç yılda bir yeniden inşa etme zahmetinden istemiyorsanız, evinizi inşa etmeye başlamadan önce bambuyu korumak ve işlemek önemlidir.

Bambu muamelesinde, malzemeyi termitler, küf ve mantar gibi ahşap sıkıcı böceklere karşı dirençli hale getirmek için direklerin içindeki şekerleri, nişastaları ve nemi çıkarmak veya değiştirmek için çeşitli yöntemler kullanılır.


Bambu Koruma Yöntemleri

Aşağıdakiler, farklı bambu koruyucu türlerinden bazılarıdır:


Geleneksel Yöntemler

  • Islatma yöntemi (genellikle deniz suyunda)

  • Isıl iÅŸlem yöntemi (piÅŸirme veya yakma ile)

  • Sigara tedavisi (kapalı ateÅŸ çukurunda füme)

  • Kürleme yöntemi (1-2 hafta gölgede saklanır)

Kimyasal Yöntemler

  • Badana iÅŸlemi (direklerin sönmüş kireç veya kalsiyum hidroksit ile boyanması)

  • Püskürtme yöntemi (bambular kimyasallar püskürtülmeden önce yatay konumda istiflenir)

  • Fırçalama yöntemi (her direÄŸe kimyasallar fırçalanır)

  • Popo ucu yöntemi (popo ucunun yaklaşık 25 cm'si 2 hafta kimyasal solüsyona batırılır)

  • Daldırma yöntemi (kesik direkler kimyasallarla dolu bir tankın içine birkaç dakika batırılır)

  • Islatma yöntemi (direkler 1 aya kadar bir tank içinde ıslatılır)

  • Sıcak ve soÄŸuk banyo iÅŸlemi (direkler kimyasallarla tankın içine yerleÅŸtirilir ve soÄŸumaya bırakılmadan önce 90 ° C'ye kadar ısıtılır)

  • Basınç odası tedavisi (direkler su geçirmez odaların içine yerleÅŸtirilir ve 10 güne kadar kimyasal solüsyonlarla enjekte edilir)


Bambu Termitlere Karşı Nasıl Tedavi Edilir?


Termitler evlerdeki en yıkıcı böcekler arasındadır. İyi haber şu ki, yukarıda listelenen tedavi prosedürlerini ve önlemleri uygulayarak bu böcekleri evinizden uzak tutabilirsiniz.

Ayrıca, şu faydalı ipuçlarını not edin:

  • Bambu malzemeleri yerden en az 6 inç uzaÄŸa koyun. Evinize kadar giden termit hatlarını kolayca izleyebilirsiniz.

  • Bu kimyasalları kullanarak bambuyu koruyun:

  1. Copper sulfate

  2. Boric acid and borax combination

  3. Sodium Penta Chloro Phenate (NaPCP)

  4. Zinc chloride

  5. Copper chrome-boron

  6. Ammoniacal Copper Arsenate

  7. Pentachlorophenol (PCP)

  8. Copper / Zinc Soaps

  9. Trichlorophenol (TCP)

  10. Creosote

  • Boyayı veya son cila kaplamasını uygulamadan önce tüm bambu malzemelerde su geçirmez kapatıcılar kullanın.

  • Tüm bu iÅŸlemlerden sonra hala termitler görünüyorsa, onları bambu malzemeden çıkarmak için özel böcek öldürücüler de kullanılabilir.


Bambu ile İnşa Etmenin En İyi Yolları


Bambu ile inşa etmek için, gereksiz hasarlardan kaçınmak için her zaman aşağıdakileri aklınızda tuttuğunuzdan emin olun:

  • Bambu direkleri birleÅŸtirmek için çivi kullanmayın

Malzemeye önceden delik açmadıysanız çivi kullanılmalıdır. Bambu, liflerin aynı uzunlamasına yönde ilerlemesini sağlayan benzersiz bir yapıya sahiptir. Bu liflerin arasına bir çivi çakmak kutupların çatlamasına neden olabilir.

Vidalar daha iyi bir seçenektir. Ancak yine de vidaları takmanız gereken yere küçük delikler açmak en iyisidir.

  • Son derece dikkatli davranın

  • Bambu saÄŸlam görünebilir ama aslında deÄŸil. Bir direÄŸi düşürmek, tüm uzunluÄŸu kırmasına neden olabilir! Çivi veya vida çakarken de çok sert yapmayın, aksi takdirde direklerin çatlamasına neden olur.

  • Toprakla doÄŸrudan temastan kaçının

Katran veya özel bitümlü malzeme ile kaplanmadıkça, bambuyu asla doğrudan toprağa koymayın. Bu sadece daha hızlı çürümesine neden olur.


23 views0 comments
bottom of page